Zimowe sałatki często składają się z całkiem innych składników, niż te, które warto jeść w inne pory roku. W proponowanych przepisach widnieją sałatki zimowe z tuńczykiem, śledziem, ziemniakami, jarzynowe, z kurczakiem i tym podobne. Zima jednak też może przecież nabrać kolorów! Spróbuj przepisów na kolorowe sałatki z ogórków na zimę!
Sałatki w słoikach
Tak przygotowane sałatki to opcja, która jest najpopularniejsza podczas okresu zimowego. Pasteryzowane składniki sałatek, w dobrze zakręconych słoikach, wytrzymają dłużej, nie psując się. Poznaj najlepsze przepisy na kolorową sałatkę z ogórków na zimę, w słoikach!
Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę
Składniki: 5 kg ogórków (najlepiej gruntowych), 1 kg cebuli żółtej lub białej, 100 ml octu 9%, 300 g zielonego kopru, 2 łyżki soli, 2 łyżki gorczycy, 5 łyżek cukru, 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach. Przed rozpoczęciem przygotowywania tej sałatki, warto przygotować sobie 6 słoików o pojemności 1 litr każdy.
Na samym początku pamiętaj o dokładnym umyciu warzyw. Następnie ogórki pokrój na plasterki o grubości około pół cm. Oczyść cebulę z łuski i pokrój na plasterki. Kolejnym krokiem jest koper, który należy drobno pokroić. Do przygotowanych wcześniej słoików wsyp gorczycę oraz pieprz. Ogórki oraz cebulę przełóż do miski/garnka, zasyp solą i pozostaw na 30 minut, aby składniki puściły sok. W innym, dużym garnku, wymieszaj razem ocet, cukier oraz pieprz. Do pozostałych składników dodaj warzywa, które wcześniej puściły sok, całość wymieszaj. Garnek zacznij podgrzewać na małym ogniu. Składniki w nim należy doprowadzić do wrzenia, podczas gotowania czasami zamieszać zawartość garnka. Kiedy ogórki zmienią kolor, do pozostałych składników dodaj koperek. Zamieszaj. Gotową sałatkę należy zdjąć z ognia i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików. Marynata powinna w całości zakrywać ogórki. Słoiki z sałatką dobrze zakręć i ustaw dnem do góry, do ostygnięcia. Twoja kolorowa sałatka z ogórków na zimę jest gotowa!
Sałatka z ogórków i papryki na zimę
Składniki: 1 sztuka kapusty średniej wielkości, 600 g marchewki, 2 sztuki papryki, 2,5 kg ogórków, 300 g cebuli, 1 szklanka octu, 1 natka pietruszki, 1 pęczek liści selera, 5 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka pieprzu, 1 szklanka oleju rzepakowego, 2-3 łyżki soli do przetworów, 2 główki czosnku. Słoiki przed przystąpieniem do wykonywania sałatki dokładnie umyj i wyparz.
Na początku umyj dokładnie wszystkie warzywa, a następnie je obierz. Następnie zabierz się za krojenie ogórków, które należy pokroić w plasterki o grubości około pół cm. Cebulę pokrój w plasterki lub pióra. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnym krokiem jest oporządzenie kapusty, z której, na początku, należy usunąć wierzchnię oraz brzydsze liście. Następnie drobno ją poszatkuj. Używając grubych oczek, zetrzyj marchewkę na tarce. Kolejnym krokiem będzie usunięcie gniazd nasiennych z papryk oraz pokrojenie ich w cienkie plasterki. Całą zieleninę posiekaj drobno. Wszystkie składniki, które wcześniej przygotowałeś, umieść w dużej misce/garnku, dokładnie ze sobą mieszając. Do nich następnie dodaj ocet, sól, olej, pieprz, cukier, ziele angielskie, a także liście laurowe. Znowu wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Całość przykryj czystym ręcznikiem i odstaw na 2-3 godziny. Gotową sałatkę włóż do wcześniej przygotowanych, czystych słoików. Następnie mocno je zakręć. Przygotuj duży garnek, na którego dnie położyć ścierkę. Na niej ustaw słoiki z sałatką, zalej je dokładnie wodą. Od momentu zagotowania wody pasteryzuj słoiki przez następne 10 minut. Po minięciu tego czasu słoiki ułóż najlepiej na ręczniku, dnem do góry. Jeśli denka zakrętek są wklęsłe oznacza to, iż słoiki są dobrze zawekowane. Twoja kolorowa sałatka z ogórków na zimę jest gotowa! Smacznego!